انواع چرم مصنوعی

انواع چرم مصنوعی

انواع چرم مصنوعی با طرح و رنگها‌ی زیبا برای کاربردهای گوناگون تولید شده و در بازار وجود دارد. امروزه افزایش هزینه چرم طبیعی و آگاهی عمومی ‌از ظلم به حیوانات، خوشبختانه راه را برای توسعه پارچه ای که بسیار شبیه به چرم واقعی بوده و ساخته دسته بشر ‌است، هموار کرده است. چرم مصنوعی دوست دار حیوانات و جایگزینی به صرفه و مناسب برای تولید محصولات چرمی است. از چرم مصنوعی ‌برای ساخت لوازم داخلی خودرو، مبل، صنایع دستی، کیف، کفش و ... استفاده ‌می‌شود.

در حالت کلی چرم به دو نوع طبیعی و مصنوعی تقسیم ‌می‌شود. در این مقاله قصد داریم شما را با انواع چرم مصنوعی، مزایا و معایب آن آشنا کنیم. ابتدا بهتر است با مفهوم چرم مصنوعی آشنا شوید.

مزایا و معایب چرم مصنوعی

چرم مصنوعی چیست؟

پارچه ای ‌چرمی است که در ظاهر بسیار شبیه به چرم طبیعی ‌می‌باشد. اما برخلاف آن، در ساخت این نوع ‌چرم هیچ عنصر طبیعی استفاده نشده ‌و فقط از ترکیباتی که ساخت دست بشر است، استفاده شده است. با این حال چرم مصنوعی کاملا به چرم طبیعی شباهت دارد. این نوع چرم را ‌می‌توان چرم بدلی، چرم ترکیبی و یا چرم مصنوعی نامید.

انواع چرم مصنوعی موجود در بازار

چرم مصنوعی همانند چرم طبیعی از انواع مختلف با کاربردهای گوناگون تشکیل شده است که شامل موارد زیر ‌می‌شود.

  • چرم اشبالت
  • چرم مصنوعی اکلیلی
  • چرم مصنوعی طرح دار
  • چرم منفذ دار
  • چرم پلاستیک
  • چرم پلی اورتان
  • چرم وینیل

خصوصیات انواع چرم مصنوعی

برای تولید چرم‌های مصنوعی از مواد شیمیایی استفاده ‌می‌کنند. به این صورت که در ابتدا پوششی را به صورت لایه لایه تهیه کرده و بر روی آن ماده ای پلیمری که باعث مقاومت چرم ‌می‌شود، قرار ‌می‌دهند.

از چرم ها‌ی مختلفی در صنعت چرم دوزی استفاده ‌می‌شود که هر کدام کارایی، استفاده و ویژگی ها‌ی ‌متفاوت و مخصوص به خود را دارند. در این قسمت به معرفی هر یک از آنها‌ خواهیم پرداخت.

چرم اشبالت

چرم اشبالت

به سطح زیرین پوست حیوانات که قسمت براق و صاف آن برداشته شده است اشبالت ‌می‌گویند. چرم اشبالت از ترکیب چرم طبیعی و مصنوعی به وجود ‌می‌آید. ‌این نوع چرم به صورت دورو و در رنگ بندیها‌ی مختلفی تولید ‌می‌شود. ضخامت آن حدودا 5 تا 8 میلی متر است و ظاهر پرزدار و نرمی دارد. ‌می‌توان چرم اشبالت را برای ساخت و تولید کفش، کیف و... به کار برد.

چرم مصنوعی اکلیلی

چرم مصنوعی اکلیلی

یکی از کاربردی ترین و پرطرفدارترین نوع چرم مصنوعی، اکلیلی است. از ویژگی ها‌ی آن ‌می‌توان به درخشندگی، براقیت و مقاومت بالای آن اشاره کرد. قیمت چرم مصنوعی اکلیلی بسیار مناسب است. این چرم به دلیل تنوع رنگ بالا در ساخت رومیزی، رانر، تهیه تم تولد، گل ها‌ی فانتزی، پوسترها‌ی تبلیغاتی و ... کاربرد دارد.

چرم مصنوعی طرح دار

چرم مصنوعی طرح‌دار

این چرم، در حرارت و فشار بالا تولید ‌می‌شود، به همین دلیل استحکام و کیفیت فوق العاده ای دارد. چرم مصنوعی طرح‌دار دارای طرحها‌ی زیبایی از جمله پوست مار، طرح سنگ و... است. از چرم مصنوعی طرح دار برای ساخت کیف، کفش و لباس استفاده ‌می‌کنند.

چرم منفذ دار

چرم منفذدار

در ساختار این نوع چرم، منفذهایی برای تنفس لایه‌ها‌ی چرم وجود دارد. ‌می‌توان ازچرم منفذدار ‌برای تولید لباس، کیف، کفش و... استفاده کرد.

چرم پلاستیک

یکی از پرکاربردترین انواع چرم مصنوعی، چرم پلاستیک است. در تولید این چرم ‌از پارچه ای که روکش پلاستیکی دارد استفاده ‌می‌کنند. این کار ظاهر چرم را براق نشان ‌می‌دهد. چرم پلاستیکی جایگزین بسیار مقاوم و با دوامی برای چرم طبیعی است، با این حال استفاده از آن برای تولید لباس مناسب نیست زیرا نمی توان آن را به راحتی شست و یا خشک کرد.

چرم پلی اورتان

برای ساخت چرم پلی اورتان، پارچه ها‌ی مصنوعی مختلفی را با یکدیگر ترکیب می‌کنند تا پارچه ای را تولید کنند که ظاهر ی شبیه به چرم طبیعی داشته باشد. این ترکیب شامل یک لایه پلی اورتان است که روی یک لایه از پارچه پلی استر روکش ‌می‌شود. چرم "پی یو" یا پلی اورتان نه تنها بسیار کاربردی است بلکه درست مانند چرم واقعی درخشنده، براق و با دوام ‌می‌باشد. همچنین این نوع چرم ‌ضد حساسیت بوده به همین علت طرفداران بی شماری داشته ‌و محبوبیت بسیار زیادی دارد. از دیگر مزایای چرم پلی اورتان خاصیت تنفس پذیری آن است، از این رو در تهیه وسایلی مانند چکمه، کفش، پوشاک و... ‌می‌توان از آن استفاده کرد.

چرم وینیل

یکی دیگر از انواع چرم مصنوعی، وینیل است. این چرم لطیف و انعطاف پذیر بوده و از آن برای تولید جلد کتاب و ... استفاده ‌می‌کنند. چرم وینیل در مقایسه با چرم پلی اورتان از کیفیت پایین تری برخوردار است.

مزایای چرم مصنوعی

در این قسمت از مقاله به طور خلاصه در مورد مزایا و معایب چرم مصنوعی توضیح خواهیم داد. مزایای چرم مصنوعی عبارت است از:

دوام بالا

در مقایسه با چرم طبیعی، چرم مصنوعی در برابر خراش و ساییدگی بسیار بادوام است. ترک نمی خورد و در برابر لکه شدن مقاوم است. همچنین چرم مصنوعی در برابر نور ماوراء بنفش آسیب نمی بیند.

تولید انبوه

کار با چرم مصنوعی در زمان ساخت و برش آسان است و ‌می‌توان آن را به صورت یکپارچه و به سادگی دوخت.

چرم وینیل

نگهداری آسان

نگهداری از چرم مصنوعی راحت‌تر است و رطوبت را حفظ نمی‌کند. ‌می‌توان چرم مصنوعی را به راحتی با استفاده از یک پارچه و آب گرم پاک کرد.

تنوع محصولات

برای تولید کالاهای مختلف، چرم مصنوعی را ‌می‌توان به هر رنگ و طرحی درآورد و از آن در طراحی داخلی و یا هر سبک دیگری استفاده کرد.

ساختار منظم چرم مصنوعی

برخلاف چرم طبیعی این نوع چرم دارای ساختار و بافت دانه ای منظم است.

ارزان‌ و به‌صرفه

چرم مصنوعی در مقایسه با چرم طبیعی ارزان و به صرفه تر است.

حفظ محیط زیست

یکی از مزایای مهم چرم مصنوعی این است که از پوست حیوانات تهیه نمی شود. اگر شما دوستدار حیوانات و محیط زیست باشید، از چرم طبیعی بیزار خواهید شد.

معایب چرم مصنوعی

معایب چرم مصنوعی عبارتند از:

عایق گرما

از لحاظ گرم بودن در فصل سرما این نوع چرم، بدن را مانند چرم طبیعی گرم نگه نمی دارد.

عدم حفظ درخشندگی 

چرم مصنوعی، درخشش خود را به مدت طولانی حفظ نمی کند.

از بین رفتن ظاهر زیبا

به مرور زمان چرم مصنوعی ظاهر زیبای خود را از دست ‌می‌دهد برخلاف چرم طبیعی که در گذر زمان ظاهر لوکس و نرم آن از بین نرفته و روز به روز به راحتی آن افزوده ‌می‌شود.

تنفس پذیری کم

قابلیت تنفس پذیری در چرم مصنوعی بسیار کم است و در بیشتر آنها‌ اصلا راه تنفسی برای پوست وجود ندارد.

عدم قابلیت ارتجاعی

این نوع از چرم مانند چرم طبیعی کش نمی آید و فاقد قابلیت ارتجاعی ‌می‌باشد به همین دلیل به آسانی پاره و یا سوراخ ‌می‌شود.

بوی نامطبوع

چرم مصنوعی بویی شبیه پلاستیک یا مواد شیمیایی دارد. بسیاری از مردم به همین دلیل، علاقه ای به آن ندارند.

انواع چرم مصنوعی

ایجاد آلرژی 

چرم طبیعی دارای خاصیت ضد حساسیتی بوده و برای بدن انسان بسیار راحت است، درحالی که چرم مصنوعی ضد حساسیت نیست و بعضی از انواع آن را نمی توان برای لباس استفاده نمود.

آسیب به محیط زیست

این نوع چرم در محیط زیست تجزیه نخواهد شد.

سخن پایانی

با وجود معایبی که در پایان این مطلب به آن اشاره کردیم، تخمین زده ‌می‌شود که سالانه بیش از یک میلیارد حیوان توسط صنعت جهانی چرم برای تولید پوشاک و لوازم جانبی شیک، ذبح ‌می‌شوند. برای نجات حیوانات و ایجاد محیطی پایدار، بهتر است به چرمها‌ی مصنوعی که ‌دوستدار محیط زیست هستند، روی بیاورید.